Com començar amb l’FP Dual?

Guia pràctica per fer Formació Professional Dual

T’has plantejat de què t’agradaria treballar en el futur? Vols formar-te i a el mateix temps treballar?
Si la resposta és sí a tot, t’interessarà saber que és possible estudiar un cicle formatiu i, alhora, adquirir experiència laboral.
És possible que tinguis amics o coneguts que han estudiat un cicle formatiu. Un dels atractius de la formació professional és que, des del primer dia, t’endinses en la que serà la teva futura professió perquè no estudies assignatures comunes sinó contingut relacionat amb la feina que desenvoluparàs.
Aquestes són les característiques més rellevants de la FP. Però hi ha una possibilitat que fa que estudiar un cicle formatiu sigui encara més atractiu: fer-ho en modalitat dual.

Què significa dual?

Aprendre al centre educatiu ia l’empresa. Passar, com a mínim, una tercera part de les hores de l’cicle en una empresa on aprendre i treballar com un aprenent.
Té molts avantatges.

 • Rebràs una formació adaptada a la realitat de l’empresa. El centre educatiu i l’empresa seran co-responsables de la teva formació.
 • Tindràs un títol, un any d’experiència laboral i més probabilitats de trobar feina quan acabis el cicle formatiu. Hi ha estadístiques que mostren que els titulats que han cursat FP Dual troben feina més ràpidament que els que han estudiat el mateix cicle però sense la modalitat dual (com a mitjana, el 70% dels titulats d’un cicle dual tenen feina davant d’un 50% que van estudiar el cicle sense l’opció dual).
 • Rebràs una remuneració. En moltes CCAA les empreses tenen l’obligació legal de remunerar els aprenents i donar-los d’alta a la Seguretat Social. En les altres, encara que no hi hagi l’esmentada obligació legal, moltes empreses retribueixen als aprenents. En l’Aliança per a la FP Dual considerem que totes les empreses han de remunerar als aprenents.

Quins passos has de seguir per estudiar un cicle formatiu en Dual?

 1. Cercar informació
  Buscar informació. Saber quins centres ofereixen el cicle formatiu que vols estudiar a Dual. Pots consultar els centres educatius que fan FP Dual a Espanya aquí.
 2. Conèixer el model pedagògic
  Hi ha centres més innovadors que altres. No tots fan els exàmens de sempre. Pregunta als centres educatius que t’interessen o parla amb exalumnes d’aquests centres!
 3. Buscar informació sobre els serveis de centre
  Per exemple, si hi ha la possibilitat de fer un intercanvi a l’estranger, si ofereixen formació complementària en idiomes o certificats addicionals o si fan formació per a empreses.
 4. Saber amb quines empreses han signat convenis
  Pensa que aquestes empreses són les que van a formar aprenents i tu podries acabar formant-te com a aprenent en una d’elles.
 5. Saber si tenen una borsa de treball
  És interessant saber si el centre compta amb una borsa de treball per a alumnes ja titulats.
 6. Conèixer els criteris per a cursar FP Dual
  Hi ha alguns centres que només permeten als estudiants amb bon expedient. A vegades es tenen en compte altres criteris més subjectius i l’última paraula la té l’empresa.
 7. Atendre el calendari
  Amb el centre escollit has d’estar atent a l’calendari per saber quan has de presentar la teva sol·licitud d’admissió.
 8. Formalitzar la matrícula
  En el cas que el teu centre sigui públic o concertat, quan acaba el període d’admissió de sol·licituds, la Conselleria d’Educació de cada CC.AA. ordena totes les sol·licituds rebudes per a cada centre educatiu. Si t’han admès ja podràs fer la matrícula i informar sobre els terminis i la documentació que hauràs de presentar. En el cas que desitgis matricular-te en un centre privat, el procés de formalització de la matrícula pot ser diferent.